Cikkek

Várunk téged a HVG börzén!

Mi már kint vagyunk az ide HVG Állásbörzén! Gyertek el Ti is! Rengeteg állásajánlatunk közül válogathattok, ha Ti is ellátogattok standunkhoz! Többek között idén szellemi és fizikai munka mellett még diák munkáink és külföldi állás ajánlataink közül is válogathattok! Ne hagyjátok ki!

Tovább

Elküldhetnek, ha védett korban vagyok?

A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással csupán kivételes esetekben szüntetheti meg.

Tovább

Van-e helyettes, ha a dolgozó szabadságra megy?

Pihenésre, feltöltődésre mindenkinek szüksége van, azonban csak akkor lehet teljesen elengedni a benti dolgokat, ha nem kell közben aggódni, hogy mi történik a munkahelyen. Kinél, hogyan zajlik a felkészülés, erről készített összeállítást a Profession.hu.

Tovább

Egy gondolat elültetése a vezető fejében

Izsó Gábor vezetői tanácsadó cikksorozatának újabb részében a szakmai befolyásolás fortélyait ismerhetjük meg. Levezeti, hogyan befolyásoljuk egy döntés kimenetelét, hogy a főnök olyan aspektusokat is figyelembe vegyen, amelyeket eredetileg nem akart. Mindezt úgy, hogy az ő fejében is megfoganjon ugyanez az ötlet, és sajátjaként tekintsen rá.

Tovább

Hogyan használhatók ki jobban az idősebb munkavállalók?

Miután a fejlett országokat öregedő társadalmak jellemzik, a gazdasági növekedés fenntartása érdekében kiemelkedően fontos, hogy ezek a gazdaságok jobban kihasználják az idősebb munkavállalókban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A PwC legfrissebb tanulmánya az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának sikerességét vizsgálja 34 OECD-országban.

Tovább

Nyáron is eredményes lehet a toborzás

Nem a nyár a leggyengébb láncszem a toborzók szempontjából. A munkáltatói márkaépítéssel és toborzás támogatással foglalkozó BrandJob tapasztalatai szerint a jól felépített és működtetett közösségi média aktivitás pont nyáron lehet a legeredményesebb. Ehhez viszont ismerni kell, mi működik jól a közösségi hasábokon.

Tovább

Mozgásra ösztönöz a biciklisisak az íróasztalon

A menedzserszűrések tapasztalatai szerint sok dolgozó túlsúlyos és mozgásszervi megbetegedésekben szenved a mozgásszegény életmód következtében. Ennél fogva a környezetvédelmen és a vonzó munkáltatói márkán túl különösen nagy a jelentősége a kerékpáros munkába járást támogató céges kezdeményezéseknek.

Tovább

Nem büntetni akar, inkább nevel a munkaügyi felügyelet

A tájékoztatás szerint a hatósági ellenőrzéseket a munkavállalók jogainak védelmében végzik, a hatóság minden munkáltatónak segítségére lehet abban, hogy megelőzzék a munkabaleseteket, a foglalkozási megbetegedéseket, valamint a munkaügyi szabálytalanságokat. Az ellenőrök legtöbbször csak figyelmeztetnek vagy kötelezik a munkáltatókat a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására – írják.

Tovább

Hogyan lehet "sikeres" egy munkaerőpiac és merre tart Magyarország?

Egyre divatosabb kulcsszó, "trend" a munkaerőpiacon a "flexicurity", melynek célja, hogy rámutasson, a munkaerőpiac vonatkozásában van lehetőség a rugalmasság növelésére a munkavállalói biztonság feladása nélkül is. A témával a portfolio.hu egy írása foglalkozott, megvizsgálva, miért működik jól ez a rendszer például Dániában, illetve mi a helyzet a magyar munkaerőpiacon.

Tovább

Végzetes hibák az állásinterjú után

A legtöbb álláskereső tart attól, hogy a felvételi beszélgetés eredményét soha nem fogja megtudni, mert az állást meghirdető cég HR-ese nem hívja vissza. Mielőtt bárki kétségbesett, önmegmentő akcióra szánja el magát, érdemes elgondolkodnia, mit kockáztat és megéri-e. Tanácsok.

Tovább

Kegyetlen hétfő: 11 óra 16 percig nem mosolygunk?

Eddig sem volt titok - minden dolgozó saját bőrén tapasztalta és kutatások is alátámasztották -, hogy a hétfő a legnehezebben induló munkanap. Nem véletlenül, két nap szabadság után kell visszarázódni a munkába. Meddig tart a hét eleji nyűglődés? Ki mikor lendül át a holtponton és válik hatékonnyá?

Tovább

Halálos lehet az ülőmunka

Már nem az első cikk illetve lista szedi össze az irodai vagy ülőmunka egészségre káros hatásait. A Business Insider is összeszedett egy részletes listát a negatív hatásokról.

Tovább

Állásinterjú időpontegyeztetés: mit is kell megbeszélni ilyenkor?

Olyan egyértelműnek tűnik, hogy ha álláskeresésben vagyunk, és megcsörren a telefon, állásinterjúra hívnak, örülünk, időpontot egyeztetünk, majd megköszönjük a lehetőséget, és letesszük a telefont. Valójában azonban érdemes még pár dolgot tisztázni egy ilyen beszélgetésben, hívja fel a figyelmet Jobangel a HR Blogon.

Tovább

Egyenkérdést mindenkinek?

Már nem az a kérdés az állásinterjún, hogy milyen állat lennél, ha választhatnál vagy mennyit kérnél Seattle összes ablakának lemosásáért. A Google lemondott ezekről a „trükkös”, messzemenő következtetések levonására alkalmas kérdésekről, helyette mindenkitől ugyanazt tudakolják. Hogy miért? Ennek jártunk utána.

Tovább

Anyák a munkahelyen: ezért éri meg a munkáltatónak

A foglalkoztatási és adózási előnyökkel illetve a fiatal anyukák alkalmazására épülő CSR kampánnyal megédesíthetők mindazok a keserű pirulák, amelyek hátrányok és korlátozások képében rónak nagyobb terhet a munkáltató számára

Tovább

A rugalmas munkaidőtől nem lesz családbarát egy munkahely

Nem elegendő a rugalmas munkarend a kisgyermekesek munkaerő-piaci integrációjához. A megértés, az egyéni megoldás keresése, a dolgozók együttműködése, a gyermektelenek igényeinek figyelembe vétele legalább ennyire fontos - derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének feltáró kutatásából.

Tovább

Mikor lehet azonnali hatállyal femondani?

Azonnali hatályú felmondásom a munkáltatóm felé jogszerűen megtehetem-e a következő két indokkal: 1. A munkaidőm egy időben kezdődik az üzlet nyitásának idejével, ezért abba nincs beleszámítva az előkészítő tevékenység, amely esetenként 20-30 perc. 2. A munkáltatóm a ledolgoztatott munkaközi szünetemet többször, (bizonyíthatóan két ízben)nem adta ki Az azonnali hatályú felmondás indokaként két eset határozható meg.

Tovább

A kilépő interjúk: miért hagyja el a céget?

Egy vállalatvezető sokszor csak egy felülnézeti képpel rendelkezik az általa irányított szervezetről, mely felülnézeti kép gyakran különbözik attól a képtől, melyet a szervezeti hierarchia alsóbb szintjein élők látnak. De mik a különbségek, és mindez hogyan befolyásolja a szervezet működését?

Tovább

Létezik telefonos stresszkezelő segélyszolgálat

Bőven kijut a stresszes hétköznapokból a munkavállalóknak. Magyarországon az elmúlt 3 évben legalább 20 ezren fordultak a vállalatukkal szerződésben álló és lelkisegélyt nyújtó call centerekhez. A vezető ok még mindig a munkahelyi pszichoterror.

Tovább

Mi jellemzi a sikeres vezetőket?

Gyakori hiba, hogy vezetői kinevezéskor nem vesznek figyelembe az olyan kompetenciáit, amelyek szükséges lehetnek a hatékony vezetői magatartáshoz. Vannak olyan jellegzetességek, amelyeket akár tanultunk, akár nem, elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres vezetők legyünk.

Tovább

Megdöbbentő okok, amiért nem kapsz reakciót a jelentkezésedre

Sokszor hallunk olyan esetekről, amikor valaki órákon át szerkeszti az önéletrajzát és a motivációs levelét, azonban még egy egyszavas választ sem kap a jelentkezéskor. Ilyen helyzetben nagyon nehéz nem személyes problémának venni a szituációt, gyakran a saját képességeinket hibáztatjuk. Kevesen tudják azonban, hogy az esetek nagy részében nem azért marad el a válasz, mert a képességek és a tapasztalatok nem megfelelőek. Az egyik ilyen, amikor a döntéshozónak túl sok jelentkező közül kell kiválasztania egy embert.

Tovább

Az álláskeresési folyamatok 80 százaléka a neten zajlik

A hatékony és professzionális HR-es munkához engedhetetlen lépést tartani a technika fejlődésével, és kihasználni a social média által nyújtott széleskörű lehetőségeket. Ez a forradalmi újítás már jó néhány éve elkezdődött, és nem is vitatott, hogy ha nem követjük a trendeket és aknázunk ki minden lehetőséget, a cégünk és a toborzási- kiválasztási folyamataink hatékonyságát csökkentjük. Az új keletű toborzási formák miatt a HR és a marketing- kommunikációs osztályok munkafolyamatai elválaszthatatlanná válnak.

Tovább

Egy vállalatnak a leggyengébb munkatárs kerül a legtöbbe

A cégek alig húsz százaléka méri a toborzási és munkaerő integrálási folyamat minden elemét. Az erős munkáltatói márkával rendelkező cégek ötven százalékkal kevesebbet költenek toborzásra. Az erős munkáltatói márka, a vonzó munkahely mintegy harminc százalékkal csökkenti a fluktuációt - áll a lapunknak eljuttatott sajtóanyagban.

Tovább

Az éjjeli munka öregíti az agyat

Az éjjeli munka öregíti az agyat és károsítja a működését - figyelmeztetett egy friss tanulmány. Angol és francia kutatók kimutatták: a biológiai órával ellenkező munkaidő egy évtized alatt plusz hat évvel öregíti az agyat. A normális munkaidőhöz való visszatérés után öt év kellett az agy regenerálódáshoz - idézte a BBC az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt.

Tovább

Öt érv, amiért érdemes lehet kisgyermekeseket alkalmazni

Az alacsony munkaerő-piaci aktivitás nálunk komoly problémát jelent: a nem dolgozók jelentős részét pedig a kisgyermekes szülők alkotják. Egy átlagos magyar édesanya egy gyerekkel három, több gyerekkel akár tíz évig is gyesen marad. A társadalmi elvárások ellenére azonban sok szülő cserélné a mackónadrágot kiskosztümre ennél hamarabb is; ők viszont a HR-esek nehezen bevehető bástyáiba ütköznek - még az állásinterjús dresscode-ban is - ennél a felismerésnél: Ja, hogy Ön kismama...

Tovább

Ezért veszekednek egymással a kollégák

Egy vezetőnek óhatatlanul szembe kell néznie konfliktusokkal, mert ez is a munkája része. Ezek elől hosszú távon elmenekülni nem lehet, mert maguktól nem fognak megoldódni. A lényeg, hogy a vezető hogyan kezeli ezeket a konfliktusokat.

Tovább

Könnyebben találnak állást a szebbek?

Az álláskeresők többsége enged az elképzelt fizetéséből, ugyanakkor a beadott pályázatok fele tartalmaz ferdítéseket - derül ki egy kutatásból, amely arra is rámutat, a magyarok háromnegyede szerint a szebbek előnnyel indulnak a toborzás során, ugyanakkor a legfontosabb sikertényezőnek a kölcsönös szimpátiát tartják.

Tovább

Sporttal a munkahelyi stressz ellen

Ezermilliárd forint többletkiadást okoz évente a vállalatoknak a munkahelyi stressz kezelése Magyarországon, uniós szinten pedig a GDP négy százalékát emészti fel a stressz okozta veszteség. A magyarországi munkavállalók több mint fele folyamatos stressznek van kitéve munkahelyén.

Tovább

Van, ami az elbocsátásnál is félelmetesebb

Talán közhelynek tűnik, de nem árt számolni azzal, hogy a jövő munkavállalója más lesz mint a ma munkavállalója – ezt támasztja alá egy új, globális kutatás is, melyet az Oxford Economics és az SAP közösen végzett. A Workforce 2020 elnevezésű kutatásban 27 ország több mint 5400 döntéshozója és munkavállalója vett részt. A kutatás egyik legfontosabb következtetése, hogy a legtöbb EMEA (Európában,Közel-Keleten, és Afrikában működő) cég felkészületlenül áll a változások előtt. Annak ellenére, hogy a legtöbb HR-osztály felismeri annak jelentőségét, hogy foglalkozni kell az egyre globálisabb és mobilabb munkaerővel és annak új problémáival, ehhez nincs meg a megfelelő a stratégiájuk és megoldásuk. Erről is szó volt az októberi Amszterdamban megrendezett SuccessConnect konferencián.

Tovább

Trénerek a stresszmentes szervezetekért, avagy a megelőzésben rejlik a titok

Én stresszelek, te stresszelsz, ő stresszel. Valóban stresszelünk? Kutatások százai támasztják alá, hogy a stresszel foglalkozni kell, lehet és érdemes! Mindez nem csupán magasröptű értekezés; a Világgazdaság is arról számol be, hogy az Európai Unió tagállamaiban a stressz által okozott gazdasági kár évente átlagosan 136 milliárd euró. A stressz hatásainak következménye a magyar vállalkozásoknak évente 440 milliárd forintos veszteséget okoz, továbbá a stressz bizonyítottan növeli a táppénzen töltött napok számát, a munkabaleseteket és a halálozást.

Tovább

Nem pletykálnak, nem lógnak és nem késnek - ilyenek az autista kollégák

Ki gondolná, hogy Bill Gates is autista? Sok a félreértés és a hiányos ismeret az autistákkal kapcsolatban, azonban érdemes jobban megismerni őket, hiszen a számukra megfelelő területeken kiváló munkaerő, szakember válhat belőlük. Jól tűrik a monotonitást, precízek, őszinték és lojálisak a céghez, ám ezzel együtt rugalmatlan gondolkozás jellemezheti őket, a változásokra rosszul reagálnak, és nehezen illeszkednek be a közösségbe. A kollégáktól nagyobb toleranciát, a vezetőktől fokozottabb odafigyelést igényelhetnek – a kezdeti nehézségekben viszont sokat segíthetnek a megváltozott munkaképességű emberekre specializálódott munkaerő-piaci szolgáltatók.

Tovább

Hogyan építsünk karriert egy kudarc után?

Mi a közös egy bútortervezőben, egy patológusban és egy exsportoló marketingigazgatóban? Szakmájukban sikeresek, de korábban számos kudarcot éltek át. Optimizmussal, pozitív hozzáállással, tanulékonysággal és a tanulságok levonásával még profitálhatunk is a kudarcainkból - mondták a "Kudarckonferencia" előadói.

Tovább

A HR-es fejleszti a saját vezetőjét is

A változások menedzseléséhez, akkor is ha azok pozitív irányba mutatnak, mert mondjuk egy cég növekedéséből erednek, nem kevés kitartásra, találékonyságra és leginkább fejlesztésre, képzésre van szükség, hogy az összes érintett számára elviselhető és élhető legyen a folyamat. Mindebben komoly szerepe van a HR-vezetőnek és az őt támogató cégvezetőnek is, mert ha például ez utóbbi támogatása hiányzik, az nagyon megnehezítheti mindenki helyzetét. Éppen ezért a HR-esnek a vezetőt is fejlesztenie kell, hogy aztán a változásra felkészülten tudjon kommunikálni beosztottaival, illetve helyzetekre reagálni.

Tovább

Első napok az új munkahelyen

Egy új munkahely elég meghatározó az életünkben, és a szerencsésebbeknek kevesebb alkalmuk van gyakorolni a beilleszkedést. Pár hasznos tanáccsal szolgál Jobangel a HR blogon. A kiválasztás során a kiválasztók törekszenek arra, hogy olyan ember kerüljön a csapatba, aki illik is oda, személyiségében is, nemcsak szakmailag. Vannak néha melléfogások még így is, de többnyire egy kis odafigyeléssel könnyű beilleszkedni, és többségében ez sikerülni is szokott.

Tovább

A piszkos munka - munkáltatói felmondás a gyakorlatban

Mára a legtöbb munkáltató megtanulta és megismerte a munkáltatói felmondás alapvető jogi kereteit, a vonatkozó bírói gyakorlatot, belátták a felmondással kapcsolatos jogszabályok megtartásának fontosságát tekintettel annak zsebbe vágó következményeire. Nagyobb cégeknél egyre kevésbé lehet alapvetően jogellenes (szóban közölt, indokolás nélküli) felmondásokkal találkozni. A témát a szakirodalom a végletekig boncolgatta, a legtöbb ezzel kapcsolatos kérdésre meglehetősen biztos válasz adható.

Tovább

4 tipp az állás visszautasítására

Mi van akkor, ha nem is kerestél új munkát, mégis megtalált egy ajánlat? Vagy az álláskeresők táborát gyarapítod ugyan, de egészen más megkeresést kapsz, mint amire számítottál? Netán még tetszene is a lehetőség, de közben más ajánlatot is kaptál, mi jobban vonz? Nem könnyű visszautasítani egy álláslehetőséget, de van hogy meg kell tenni - erről készített összeállítást a men.hu.

Tovább

Férfiak, nők - ebben más a munkastílusuk

Máshogy dolgoznak a nők és a férfiak? A nők egyszerre több mindent, a férfiak szépen sorban? Az Aurum Recruitment újabb kutatásában azt is vizsgálta, hogy vajon tényleg igaz-e, hogy a nők kevésbé bírják a konfliktusokat? Hogy a férfiak alkalmasabbak vezetőknek? Biztosan a nők rivalizálnak többet? Alábbi kiértékelésünkben ezekre és még több kérdésre választ kapunk.

Tovább

Hét hiba, ami gyilkolja a motivációt

Hiánycikk a jó munkaerő, ezért egyre inkább ügyelnie kell a vállalkozásoknak arra, hogy megtartsák dolgozóikat. Ez azonban nehéz, ha rossz a munkahelyi környezet: mutatunk hét olyan tényezőt, ami lerombolja a munkavállalók motivációját.

Tovább

Időhiány, mint stresszforrás

Szoktad úgy érezni, hogy olyan sok feladatod van, hogy a 24 óra is kevés? Belegondoltál már, hogy hány szerepkörben kell teljesítened és hány embernek kell megfelelned?

Tovább

Kölcsönzés vagy közvetítés?

A munkaerő-kölcsönzés és a munkaközvetítés egyaránt népszerű szolgáltatások a piacon. Két teljesen eltérő intézményről van szó, amelyekre más szabályok vonatkoznak, a gyakorlatban mégis sokszor szinonimaként használják e két fogalmat. Miben más a munkaközvetítés, mint a kölcsönzés? - ezt tekinti át blogjában Kártyás Gábor.

Tovább

10 hatékony stratégia, ha összecsapnak a hullámok

Kevesebb kávét inni, eleget aludni, kikapcsolni a telefont, mellőzni a negatív gondolatokat, értékelni azt, amink van – többi között ezen stratégiákkal tudnak nyugodtak maradni a sikeres menedzserek nyomás alatt is. A Linkedin tavalyi legnépszerűbb cikke szerint bizonyított, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a teljesítmény valamint az érzelmek kezeléséért, a nyugalom megőrzéséért felelős képesség között. Jó hír, hogy a stresszkezelés tanulható.

Tovább

Legyünk jobb főnökei saját magunknak!

A vállalkozók többsége folyamatosan túlterhelt, stresszes és alulfizetett. Mivel nincs főnök, aki figyeli, mennyit dolgozunk és megdicsér, ha sokat tettünk a cégért, muszáj saját magunkban tartani a lendületet és kidolgozni a motivációs rendszert.

Tovább

Az önismeret fontossága a karrierépítésben

Nélkülözhetetlen a megfelelő önismeret, ha nem csupán munkavállalóként dolgozunk a jövedelemünkért, hanem komoly hivatástudat és karrierépítő vágy hajt minket. Nem feltétlenül elegendő a szakmai tudásra támaszkodni, hanem a személyes ismereteket, tudást, készségeket is tisztán kell látni és alkalmaznni, valamint folyamatosan fejleszteni.

Tovább

Magabiztosak, ambiciózusak az Y nők a munkában

Az Y-generációba tartozó nők már teljesen más szemlélettel lépnek a munkaerőpiacra mint anyáik vagy nagyanyáik tették. A március 8-ai Nemzetközi nőnap alkalmából a PwC az Y-generáció 8756 női képviselőjével készített interjút a világ 75 országában, hogy megismerje a munka világáról és saját karrierjükről alkotott véleményüket.

Tovább

Ön mennyit gondolkodna azon, hogy váltson-e munkahelyet?

Vannak, akik egy óra és vannak, akik két hónapnál is hosszabb idő alatt jutnak el egy ilyen döntésig. Most felmérés készült arról, hogy milyen okból, milyen körülmények között hagyják ott az emberek a munkahelyüket: kivel vitatták meg, mennyi ideig gondolkoztak rajta, mi állt a döntés hátterében. Vajon tényleg sokan mondanak fel a bónuszfizetés másnapján?

Tovább

Mikor közöljük a terhességet a munkaadóval?

Jogi értelemben sokáig nem kell beszélnünk a terhességről a munkaadónknak, a szakértők szerint azonban érdemes már korán bejelentenünk, ezzel is jelezve az együttműködési szándékunkat. A szülési szabadság kezdete és hossza egyénfüggő, de a jogszabályok pontosan meghatározzák a kereteket. A Profession.hu Dr. Cselédi Zsolt munkajogász, Dr. Répáczki Rita munkapszichológus, és Sámson Dorottya, az állásportál toborzási szolgáltatások csoportvezetőjének segítségével összegyűjtötte a gyermekvállalás jogi, lelki és technikai vonatkozásait.

Tovább

Álomcsapat összeállítása projekt feladatokra

Mi nélkülözhetetlen az álom csapatodhoz? Legyen egy közös cél. Összhangban legyen a szív és az ész is minden csapat taggal. Pozitív, támogató, megoldásokban gondolkodó attitűddel rendelkeznek. Legyenek kitartóak, elkötelezettek. Bízzanak egymásban. Kiegészítik egymást.

Tovább

Pótolhatatlanná tesz a munkamánia?

Mindenki szeretne pótolhatatlan lenni a munkahelyen. Ez a cél illúzió, ugyanis mindenkit le lehet cserélni, ám értékes munkatársként jobb alkupozícióba kerülünk, leépítés esetén kis eséllyel válnak meg tőlünk. Hogyan lehet ezt elérni? Amint összeállításunkból kiderül, nem munkamániával.

Tovább

Karrier Kisokos - Így készülj fel az állásinterjúra

Hogyan kell felkészülni az állásinterjúra, milyen ruhában kell érkezni, mire számíthat a pályázó, melyek azok a tipikus kérdések, amiket biztosan feltesznek az interjú során? A BKF hallgatói tudnak valamit, hiszen a DPR kutatásaik szerint a végzősök 87 százaléka három hónapon belül állást talál. Ha nem most kezdted az egyetemi vagy a főiskolai féléveidet, akkor itt az ideje, hogy felkészülj életed első állásinterjújára.

Tovább

Hogyan lehet túlélni az átmeneti helyzeteket?

A szakmai karrier talán a legfontosabb kérdés felnőtt életünk során. Sok is múlik rajta: szakmai kiteljesedésünk, az értelmes, alkotó közösségben való munka, valamint anyagi biztonságunk. A világ azonban folyamatosan és sokszor kiszámíthatatlanul változik és akár azon is kaphatjuk magunkat, hogy körön kívül kerültünk. Nem feltétlenül azért, mert hibáztunk, hanem azért, mert mást vár már el a céges világ, a környezet, mint eddig. Ilyenkor kell észnél lenni és jó döntésekkel új egyensúlyi helyzetbe kerülni

Tovább

Hol mérik a dolgozók teljesítményét?

Országos, a verseny- és közszférát, kis és nagy céget is magába foglaló kutatás hiányában nehéz megmondani, használnak-e HR-rendszereket a cégek. Humán menedzsment szakemberek és piaci szereplők válaszai alapján csupán annyi jelenthető ki biztosan, a teljesítmény-értékelési rendszer, kompetencia-értékelési rendszer használata, hangsúlya függ a vállalat méretétől, kultúrájáról, tevékenységi körétől, és attól multinacionális vagy magyar vállalatról van-e szó.

Tovább

7 ok, amiért megéri üzleti találkozókra járni!

Az üzletemberek javarészt kapcsolatokból élnek, így a networking a napi rutinjukban is főszerephez jut. A tudatos üzleti kapcsolatépítéshez azonban érdemes segítséget kérni, és szervezett keretek között folytatni azt. A Business Network Inetrnational rávilágít arra, hogy miért hasznos üzleti találkozókra járni!

Tovább

Munkahelyi pletyka? Jöhet!

Pályázaton keresik a legérdekesebb, legjobb munkahelyi történeteket! Gondolta volna, hogy a vezetői értekezleten született döntések információi már akár 3 perc alatt is eljuthatnak a dolgozókhoz? Különösen igaz ez akkor, ha egy mindenkit érintő – csoportérdeknek is tekinthető – témáról van szó. A kávézás, a parkoló, az ebéd, a közös aula pedig kiváló helyet, alkalmat ad egy kis céges pletykálkodásra.

Tovább

Elkötelezett munkavállaló - játékosan

A játék a munka ellentéte. Ez volt az ipari forradalom egyik fő üzenete a dolgozók és vezetők számára. Mára ez a gondolat megfordult: a játék éppen a munka ösztönzésére tud szolgálni. Miért és hogyan? – merülhet fel a két alapvető, de nagyon fontos kérdés. A válasz a gamificationben keresendő.

Tovább

A munkahelyi stressz fő oka nem a leterheltség, hanem az átszervezés

Április 16-án programmegnyitó rendezvényen, komoly szakmai érdeklődés mellett mutatták be azt az online stresszkutató rendszert, mely az EU-OHSA európai kampányhoz kapcsolódva egyéni és szervezeti szinten képes feltérképezni a lehetséges stressz-forrásokat. A stresszkutató rendszert az Alternatíva Tanácsadó Csoport fejlesztette ki az EU-OHSA 2014-2015-ös „Kezeld a stresszt!” pályázatára. Kiderültek a legfőbb hazai stresszorok is.

Tovább

Jó munkáltatói márkával bevonzható a tehetség

A HR -esek folyamatosan új kihívásokkal szembesülnek, amik közül az egyik legfontosabb a Employer branding, azaz a munkáltatói arculat építése. Mára világossá vált, hogy nem csak újdonsült divathullámról van szó, hanem vállalati szempontból valóban kiemelkedő jelentőséggel bír.

Tovább

A tudásunk valaki más számára fontos lehet - de hogyan találjuk meg azt a valakit?

Egyéni fejlődés és humántőke befektetés kölcsönös anyagi érdekeltséggel: mindannyian építői és részesei lehetünk egy sikeres karrierútnak – tudásunk és bármely szabad erőforrásunk kulcsfontosságú lehet valaki számára. A Rátkai Balázs által kidolgozott koncepció érdekes újdonság lehet mindazoknak, akiket munkájukból-, vagy saját helyzetükből adódóan foglalkoztatnak a munkaerőpiac korlátai, és érdekelnek ezekből való kitörési lehetőségek.

Tovább

A vezető alapvetően magányra van ítélve

Milyenek lesznek a jövő vezetői, milyen szerepeknek és elvárásoknak kell megfelelniük? Ez volt a témája a Captain Hungary Kft üzleti reggelijén, ahol egy kerekasztal beszélgetésben három vezető mesélt pályája indulásáról, mentoraikról, valamint a jelen kihívásairól. A beszélgetés moderátorának, Kazi Sarolta, a Captain vezető tanácsadójának kérdéseire elmondták, hogy van köztük olyan, akit egyenesen a mély vízbe dobták, egyik napról a másikra lett vezető, van, aki egy diákmunka során csöppent felelősségteljes beosztásba, de van olyan is, aki legfiatalabb kollégaként lett kiemelve vezetői pozícióra. Miként birkóztak meg a feladattal?

Tovább

"The me me me generation: az éntelt generáció" - hogyan szólítsuk meg a fiatalokat?

Net-, multitasking-, nárcisztikus-, valamint selfie-generáció - így jellemezték a "Célkeresztben a Z-generáció" konferencia előadói a mai 5-21 éves korcsoport tagjait. Az iskolás korosztálynak egyszerre rengeteg információt kell feldolgozniuk, többféle személyiséget kell kialakítaniuk és kezelniük a cyber-térben, mindamellett el kell viselniük a közösségi magány jelenlétét a mindennapjaikban.

Tovább

Íme 3 tipp, hogy hatékonyan tárgyalj!

Az üzleti világban elengedhetetlen a jó tárgyalókészség. Brian Tracy, a világ egyik legismertebb motivációs előadója és üzleti trénere három olyan tippet árul el, amely hatékony tárgyalóvá tesz!

Tovább

A jó munkahely mindenki érdeke

A munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt érdeke, hogy a megfelelő munkakörülmények megteremtése, a munkavállalói jogok ismerete, a tájékozottság, tudatosság, gazdasági és társadalmi érdek is.

Tovább

Ha nem tudsz olvasni, nincs jövőd

Világszerte fenyeget a másodlagos analfabétizmus. Az olvasás az egyik legfontosabb védekezési stratégia mindenféle - bennünket érő - manipulációs kísérlettel szemben és alapvető feltétel szinte minden munkahelyen szerte a világban - hívták fel a figyelmet a könyvhét alkalmából szervezett akcióval Balatonfüreden.

Tovább

Miért baj a cégnek, ha kiégettek a munkatársai?

Az aktív magyar munkavállalók 86 százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben ki van égve a Selfmapping HR teszt legújabb kutatási eredményei alapján. Munkavállalói oldalról már sok helyen olvashattunk a kérdésről, most nézzük meg azt, hogy miért baj a cégnek, ha kiégnek a munkatársai?

Tovább

Munkatárskeresés hatékonyan, Facebook alkalmazással

Haladni kell a korral, ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni. Így van ez minden szakmában, kiváltképp a toborzás területén. Minden platformot ki kell használni, ha sikeresek akarunk lenni és cégünk jó hírét, illetve állásajánlatait minél szélesebb közönség elé akarjunk tárni. Mi lenne a legkézenfekvőbb erre a célra, mint a közösségi média platformjai, közülük is a legnagyobb: a Facebook

Tovább

Hogyan menedzseljük az életünket? - Élet és mókuskerék

Az egyik legnehezebb feladat megtalálni a helyes egyensúlyt az életünkben: hogy éppen annyi időt és energiát szánjunk a munkára, a családra, a hobbinkra, amennyitől jól érezzük magunkat a bőrünkben. Persze irreális azt elvárni, hogy mindig minden terület harmóniában legyen, írja a Coaching blog a HR Blogon. Az élet-és mókuskerék nevű eszköz arra jó, hogy rávilágítson, melyek a leginkább fejlesztésre szoruló területek az életünkben.

Tovább