2017-05-24 16:56:00

Hét hiba, ami gyilkolja a motivációt

A recesszió enyhülése bár jó hír a vállalkozásoknak, de a munkaerőpiac ezzel együtt járó élénkülése új kihívásokat is jelent a vállalatvezetők számára. Bár az álláskeresők és a váltani akarók örülnek az élénkülésnek, a vállalkozások vezetői kezdhetnek gondolkodni azon, hogyan tartják meg legjobb munkavállalóikat.

A jó munkavállaló, a jó szakember ugyanis „hiánycikk”, a jó szakemberekért a versenyképes, a fellendülést kihasználó és bővülő vállalkozások hajlandók akár mélyebben is a zsebükbe nyúlni. Az ilyen embereket foglalkoztatóknak tehát számolniuk kell azzal, hogy a legjobb, legkeresettebb kollégák elcsábulhatnak, és komoly erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy a munkavállalók e csábításnak ellenálljanak.

A legfontosabb motivációs tényező – a fizetés mellett – a munkahelyi hangulat és környezet, ám éppen itt követünk el leggyakrabban súlyos hibákat, amelyek lerombolják az alkalmazottaink motivációját. Összeszedtük ezekből a hét leggyakoribbat!

Energiavámpírok

Bizony, a legtöbb cégnél megtalálhatóak azok a munkatársak, amelyek nem sokat tesznek hozzá a cég működéséhez, viszont folyamatosan negatív energiát árasztanak magukból, semminek sem tudnak örülni, bomlasztják a csapatot. Szabaduljunk meg tőlük!

Nincs fejlődési lehetőség

Ha egy dolgozó éveken keresztül ugyanazért a pénzért végzi ugyanazt, bizony megkopik a lelkesedése. Ezért érdemes egy hosszú távú fejlesztési programot, tréningeket, fejlődési, előrelépési lehetőségeket kínálni az alkalmazottaknak, hogy érezzék, a cég nem csak a profitért, hanem értük, a személyes fejlődésükért is mindent megtesz.

Nincs célkitűzés

Ha a cégnek nincs célkitűzése, akkor a munkatársak sem érzik, hogy merre, hogyan és mire kellene koncentrálniuk. Még a legjobb munkaerő sem tapogatózhat a sötétben, világos célt kell kitűzni eléjük.

Elpazarolt idő

Semmi sem olyan káros, mint a különösebb ok nélkül összehívott meetingek, ahol órákon át csépeljük a szalmát fölöslegesen. Felmérések szerint a meetingekkel évente egy teljes hónapnyi munkaidőt vesztegetünk el, ráadásul tönkreteszi a lelkesedést és árt a csapatszellemnek.

Elégtelen kommunikáció

Ha a kommunikáció nem elég egyértelmű, akkor a munkavállalók sok időt fognak elvesztegetni azzal, hogy rájöjjenek, mit is akart mondani a főnök. Ennél nincs jobb táptalaja a munkahelyi pletykáknak és feszültségeknek, így ha lehet fogalmazzunk mindig világosan és egyértelműen.

Az elismerés hiánya

Az elismerés nem feltétlenül azt jelenti, hogy a dolgozót valamilyen szuper jutalomban részesítjük. A legegyszerűbb és legolcsóbb motivációs módszer ugyanis egy szimpla „Köszönöm a mai teljesítményt” a nap végén. Mégis, sok munkavállaló panaszkodik az elismerés hiányáról.

Rossz vezetés

Ha a főnök hasa fáj, mindenkinek fájni fog – tartja a mondás, és ez sajnos sokszor igaz is. Még a legjobb, leghűségesebb munkaerő sem szereti, ha az éppen aktuális jó – vagy rossz kedvünket éreztetjük vele. Tárgyaljunk az alkalmazottakkal mindig egyformán, korrekt, nyílt hangnemben.

Forrás: Piac és Profit on-line